Nederlands (be)
Verberg filters

Cannoli recept (cronnoli)

Cannoli + croissant = Cronnoli! De CookingQueens wilden voor ons iets nieuws creëren en na de ontdekking van de cruffin (croissant-muffin), kwamen ze met een opvolger, de cronnoli! Dit cannoli recept is gebaseerd op de Siciliaanse cannoli, of hoe ze het mooi in het Italiaans zeggen “cannoli Siciliani”, maar dan gemaakt met ons kant-en-klare verse croissantdeeg! Dit recept is er dus eentje dat helemaal past bij de Siciliaanse gerechten van de CookingQueens. Wil je met een creatief recept aankomen op het kerstdiner, én er ook nog eens een Siciliaanse twist aan geven, dan is dit kerstrecept wat je zoekt! 

Alvast een heerlijke kerst, met lekker gevulde buikjes, gewenst!

 

Foto en recept: CookingQueens

Ingrediënten

Voor 8 cronnoli:

Voor de vulling:

 • 250 gr ricotta kaas
 • 4 el poedersuiker
 • 1 citroen
 • 2 el pistachenoten
 • 4 gekonfijte kers

Verder nodig:

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Citroenrasp
 • Kookring (minimaal 10 cm doorsnee)
 • 8 cannoli buisjes
 • Deegroller
 • Kwastje om mee te bestrijken
 • Spuitzak
 • Zeef

Bereidingswijze

Cannoli recept (cronnoli)

Bereidingstijd 20 min + 15 min in de oven

 1. Let op!: Laat de ricotta eerst een nachtje uitlekken in een zeefje. Zo kan je de volgende dag beginnen met het maken van je vulling. 
 2. Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden.
 3. Zet daarna het volgende klaar: een bakje met geklutst ei, een bakje met zonnebloem olie, een beetje bloem en een bakplaat met bakpapier. 
 4. Nu gaan we beginnen met het deeg. Strooi eerst wat bloem op het werkblad. Zo voorkom je dat het deeg blijft plakken.
 5. Open het blikje Danerolles Croissants Extra Large en rol het deeg in de lengte (verticaal) uit. Uit elke driehoek croissantdeeg steek je een rondje met een grote kookring (doorsnee minimaal 10 cm). De restantjes deeg knijp je meteen weer samen, en hier kan je vervolgens met een deegroller weer nieuwe rondjes deeg van maken. 
 6. Rol de deegroller over de rondjes deeg, zodat je het deeg wat uitrolt en eigenlijk eivormige rondjes van deeg krijgt. 
 7. Vet daarna een cannoli buisje in met wat zonnebloemolie. Rol het eivormige rondje deeg over het buisje heen en plak de uiteinden op elkaar met een beetje geklutst ei ertussen. Let op!: Druk de uiteinden goed tegen elkaar aan. Wanneer je ze niet goed aandrukt, laten ze los in de oven. 
 8. Herhaal stap 7 voor alle cannoli buisjes.
 9. Bestrijk vervolgens het deeg om alle buisjes in met het geklutste ei voor een mooie glans. 
 10. Leg de cronnoli daarna op een bakplaat met bakpapier, met genoeg ruimte ertussen (minimaal 5 cm). 
 11. Zet de bakplaat met de cronnoli voor 15 minuten in de oven op 200 graden. 
 12. Haal de bakplaat uit de oven en laat de cronnoli 3 minuten afkoelen. Haal na deze 3 minuten direct de buisjes voorzichtig uit het deeg. Als je te lang wacht met afkoelen (langer dan 3 minuten) gaat het deeg vastzitten aan het buisje. 
 13. Nu gaan we verder met de cannoli vulling. Rasp eerst de citroen met de citroenrasp. Druk dan de uitgelekte ricotta door een zeef en meng met het citroenrasp van de citroen en de poedersuiker. Meng de ingrediënten goed door elkaar heen.
 14. Doe de cannoli vulling in een spuitzak en vul beide uiteinden van de cronnoli met de vulling.
 15. Hak vervolgens de pistachenoten fijn en halveer de gekonfijte kers. Nu kan je de gevulde cronnoli versieren met de pistachenootjes en een halve kers. 
 16. Strooi er nog wat poedersuiker overheen om het af te maken! 
 17. Merry Christmas!

 

Cannoli maken?

Om cannoli te maken, heb je cannoli buisjes nodig waar je het deeg om heen kan rollen. Cannoli buisjes zijn metalen buisjes (in de vorm van een cylinder) die van binnen open zijn. Deze cannoli buisjes kunnen tegen hete olie (voor in de frituur) maar kunnen ook in de oven (deze manier gebruiken we in dit recept). Cannoli buisjes zijn ook goed te gebruiken om roomhoorntjes te maken, en hebben wij nou toevallig ook een heerlijk hoorntjes recept met paprika en roomkaas! Klik hier om naar dit hoorntjes recept te gaan. Haal de cannoli buisjes in huis, en sla zo twee vliegen in één klap!

Cannoli Siciliani oftewel Siciliaanse cannoli

Een cannolo (meervoud cannoli) is een gebakje uit de Siciliaanse keuken wat vaak wordt gegeten als nagerecht. Een cannolo is eigenlijk een gerold koekje met open uiteinden dat aan de binnenkant gevuld is met ricotta. Cannoli is een van de bekendste gerechten uit Sicilië.