Nederlands (be)
Verberg filters

Beef wellington recept

Nog een beef wellington recept?! Dat zal je waarschijnlijk denken. En ja, beef wellington is ook een echte kerstklassieker. Maar dit beef wellington recept wordt gemaakt met het verse deeg van Danerolles, wat een speciale twist geeft aan de klassieke beef wellington. Dit beef wellington recept zal je doen uitblinken tijdens alle kerstdiners. Daarnaast bespaart het kant-en-klare deeg van Danerolles je ook nog eens wat tijd, zodat je tijd overhoudt voor al die andere kerst recepten. Klinkt goed toch? Check het recept!

 

Een geweldige Kerst gewenst!

Ingrediënten

4 personen

Voor de beef wellington

  • 2 blikjes Danerolles Extra Large Croissants
  • 600gr varkenshaasje, ossenhaasje of rosbief
  • OF 800 gr gehakt (+ 1 ei en paneermeel)
  • 500 gr champignons naar keuze
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 6 plakjes parmaham of serranoham OF 12 plakjes prosciutto
  • Peterselie
  • 1 ei
  • Boter
  • Peper en zout

 

Voor het bijgerecht: gegrilde groenten

  • 600gr harde groenten zoals wortel, pastinaak, rode biet, knolselderij, pompoen, groene asperges, zoete aardappelen
  • Olijfolie
  • 2 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • Peper, zout, tijm (en/of andere kruiden naar keuze)

 

Voor de saus: rode wijn saus

  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 1 blad laurier
  • 2 takjes rozemarijn
  • 400ml rode wijn
  • 300ml vleesfond
  • 100gr koude boter
  • Peper en zout

 

Verder nodig:

  • Koekenpan
  • Stoofpan
  • Fijne zeef
  • Borden
  • Ovenplaat
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie

 

Bereidingswijze

Beef wellington recept

Voor de beef wellington:

Bereidingstijd: 20-30 min +  20-30 min in de oven + 1 uur in de koelkast

Wanneer je kiest voor een beef wellington rosbief, beef wellington varkenshaas of beef wellington ossenhaas:

  1. Dep eerst het vlees droog. Kruid dan het vlees met peper en zout. Smelt wat boter in de pan en kleur het vlees aan alle kanten aan. 
  2. Neem het vlees uit de pan, leg het op een bord en bewaar het in de koelkast.

Wanneer je kiest voor een beef wellington gehakt:

  1. Doe eerst het gehakt in een kom, en doe er een ei en wat paneermeel bij. Kruid vervolgens naar smaak met peper en zout. Indien het gehakt nog vochtig is, doe je er nog een beetje paneermeel bij. 
  2. Maak nu een dikke worst van het gehakt. Bewaar deze op een bord en zet het in de koelkast. 

Volgende stappen:

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden. 
  2. Maak dan de champignons schoon en snijd ze heel fijn. 
  3. Pel daarna de sjalot en knoflook en snipper deze fijn. Snijd ook de peterselie heel fijn. 
  4. Smelt vervolgens een beetje boter in de pan en bak de sjalot en de knoflook aan. Voeg er dan de gesneden champignons aan toe en bak alles aan tot het vocht helemaal verdampt is. Voeg dan de fijn gesnipperde peterselie toe en kruid naar smaak met peper en zout. 
  5. Leg vershoudfolie op je keukenblad, leg er de plakjes vleeswaren (parmaham, serranoham of priosciutto) op en verdeel daarover het champignon mengsel. 
  6. Haal nu het vlees uit de koelkast en leg deze op het champignon mengsel. Rol het vlees en het mengsel vervolgens mooi strak op met behulp van het vershoudfolie. 
  7. Leg de rol met vlees en het champignonmengsel voor een uur in de koelkast. 
  8. Doe 1 blik Danerolles Extra Large Croissants open en rol het deeg in de lengte (horizontaal) uit op een vel bakpapier. Druk de aangegeven stippellijnen goed dicht. 
  9. Doe vervolgens het 2e blik Danerolles Extra Large Croissants open en rol het deeg in de lengte (horizontaal) uit. Leg het tweede rol deeg boven het eerste rol deeg, zodat je een rechthoek deeg krijgt. Zorg dat de randen goed overlappen en druk de randen goed aan. 
  10. Haal daarna de rol met vlees en het champignonmengsel uit de koelkast (let op!: doe dit pas na een uur) en haal het vershoudfolie van de rol af. 
  11. Leg de rol vervolgens op het rechthoek deeg en vouw het deeg mooi over de rol heen. Vouw de zijkanten goed dicht en druk alle randen goed aan. 
  12. Wanneer er nog wat deeg over is, kun je er sterretjes (of andere figuurtjes) uitmaken om de Beef Wellington te versieren. Maak de figuurtjes aan één kant nat met water en plak ze vast op het deeg. 
  13. Kluts het eigeel met een beetje eiwit erdoorheen en bestrijk de beef wellington ermee.
  14. Zet de beef wellington nu op een ovenplaat met bakpapier in de oven. Let op: hoe lang de beef wellington in de oven moet verschilt per vlees. Zie hieronder:
    1. Gehakt: +/- 40 min
    2. Varkenshaasje: +/- 20 min
    3. Ossenhaasje of rosbief: +/- 30 min
  15. Haal de beef wellington vervolgens uit de oven en laat nog even rusten onder aluminiumfolie voor je het opdient. 

 

Voor het bijgerecht: gegrilde groenten

Bereidingstijd: 15 min + 25 min in de oven

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  2. Maak vervolgens alle groenten schoon en snijd ze in gelijke stukken.
  3. Maak dan ook de ui schoon en snijd in ringen. 
  4. Maak ook de knoflook schoon en plet deze door er met een keukenmes hard op te duwen. 
  5. Doe vervolgens alle groente en de ui en knoflook samen in een ovenschaal en roer er een paar keer goed doorheen. 
  6. Besprenkel alles met olijfolie en kruid naar smaak met peper, zout en tijm (of andere kruiden die je lekker vindt). 
  7. Zet de schotel dan gedurende +/- 25 min in de oven tot de groenten zacht zijn (dit kan je checken door er met een vork in te prikken). Harde groenten moeten iets langer in de oven dan zachte groenten. Als je verschillende groenten gebruikt, zorg dan dat ze allemaal even dik zijn gesneden of voeg de zachtere groenten later toe in de oven. 

 

Voor de saus: rode wijn saus

Bereidingstijd: 10-15 min

  1. Pel de sjalot en knoflook en snipper deze fijn. Doe wat boter in de pan en bak beide aan. Snijd de rest van de boter in blokjes en zet deze terug in de koelkast. 
  2. Giet vervolgens de rode wijn en het vlees fond in een pan en leg er het laurierblad en de rozemarijn in. 
  3. Laat alles op zacht vuur inkoken tot de helft. 
  4. Haal dan de saus van het vuur en giet deze door een fijne zeef in een andere pan. Kruid de saus naar smaak met zout en peper. Doe er ook de blokjes koude boter bij.
  5. Roer daarna alles goed door de saus totdat de blokjes boter helemaal gesmolten zijn. Houd de saus warm maar laat het niet meer koken.

 

 

Beef wellington bijgerechten? 

Dit beef wellington recept heeft als bijgerecht gegrilde groenten. Het is natuurlijk heerlijk om groente bij beef wellington te hebben, en alle soorten groente zijn mogelijk! Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Aardappelen zijn ook perfect als bijgerecht bij beef wellington. Eigenlijk alle soorten aardappelgerechten zijn lekker als bijgerecht, denk aan aardappelschijfjes, aardappelgratin of rösti-rondjes. Maar weet je wat nog beter is? Als je zowel de groente als de aardappelen combineert in één bijgerecht. Zo hebben wij nog een geweldig ander beef wellington bijgerecht, namelijk de groentepuree! Zie hieronder de benodigde ingrediënten en bereiding:
Ingrediënten:
400gr aardappelen
300gr groenten (om mee te koken) naar keuze zoals wortelen, knolselderij, bloemkool,…
1 ei
Optioneel: melk
Boter
100ml room
Nootmuskaat, peper en zout
Bereiding:
Schil de aardappelen en de groenten en snij ze in stukken. Breng de groenten aan de kook in licht gezouten water en laat ze +/-20min zachtjes doorkoken. Als je knolselderij gebruikt, kook je dit het best in half water, half melk.
Giet de aardappelen en de groenten af maar houd een beetje van het kookvocht over.
Plet de groenten met een stamper, doe er een ei, een beetje boter en een scheutje room bij. Kruid alles naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Indien de puree nog een beetje te hard is, kan je nog een beetje kookvocht toevoegen.
Voor een prei puree maak je de prei (2 stengels) schoon en snij je deze in fijne ringen.Stoof de prei aan in wat boter of olijfolie en voeg die toe aan de aardappelen als je er een gladde puree van hebt gemaakt.
Voor een puree met een sla (200gr rucola sla, waterkers, tuinkers, kervel,…) spoel je de sla onder stromend water en wapper je deze goed droog. Voeg, net zoals bij de prei, de sla toe aan de aardappelen als je er een gladde puree van hebt gemaakt.

Beef wellington saus?

Natuurlijk wil je naast een bijgerecht, ook een heerlijke saus bij beef wellington. Dit beef wellington recept gebruikt rode wijn saus, maar er zijn natuurlijk ook genoeg andere opties. Ieder z’n smaak verschilt, en daarom hebben wij nog twee andere overheerlijke opties als beef wellington saus bedacht, namelijk mosterdsaus en portosaus. Zie hieronder weer de ingrediënten en bereiding voor beide recepten:
Mosterdsaus
Ingrediënten:
1 ajuin
500ml runderfond
200ml room
1el mosterd (scherp)
1el graanmosterd
Boter
Peper en zout
Bereiding:
Pel de ui en snipper deze fijn. Bak de ui aan in een beetje boter. Voeg de runderfond toe samen met de room en de mosterd. Roer goed door en laat de saus, zonder deksel, inkoken tot de gewenste dikte (+/- 20min).
Kruid de saus naar smaak met peper en zout. Eerst even proeven. Eventueel kan je nog wat extra mosterd toevoegen om de saus scherper te maken OF wat room om de saus zachter te maken.
Portosaus
Ingrediënten:
2 sjalotten
200ml porto
450ml runderfond
50gr klontjes koude boter
Peper en zout
Bereiding:
Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
Smelt een beetje boter in een koekenpan en bak de sjalotten aan. Flambeer de sjalot met een scheutje porto. Voeg de rest van de porto toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de runderfond eraan toe en laat weer inkoken tot de helft.
Als de saus de gewenste dikte heeft, haal je het van het vuur en kruid je het naar smaak met peper en zout. Roer tot slot de klontjes koude boter door de saus en dien meteen op.

Wat eet je bij beef wellington? 

We hopen dat we met dit beef wellington recept een aantal antwoorden hebben kunnen geven op die veel gestelde vraag “wat eet je bij beef wellington?”. Maar… niks staat vast, je kan ook zelf je bijgerecht of saus kiezen, want jij gaat er tenslotte van genieten tijdens het kerstdiner. We wensen je een hele fijne kerst toe met veel volle buikjes!