Nederlands (be)
Verberg filters

Appelrol caramel au beurre salé recept

Mmmm, caramel au beurre salé. Dat klinkt lekker! Maar weet je wat nog lekkerder klinkt? Caramel au beurre salé samen met het kant-en-klare verse deeg van Danerolles. De combinatie van het zoete deeg van Danerolles en de zoutere smaak van de caramel au beurre salé maakt het een heerlijk recept voor het dessert of bij de koffie, voor kerst of pasen, of wanneer je eens lekker je mama wilt verwennen. En weet je wat dit appelrol caramel au beurre salé recept nog beter maakt, met een uurtje ben je al klaar en kan je gaan smullen! Enjoy!

Ingrediënten

Voor 6 personen (1 appelrol):

  • 1 blikje Danerolles Cinnamon Swirls
  • 1 flesje appelcider van 33ml
  • 160 gr lichtbruine suiker
  • 50 gr gezouten roomboter
  • 175 ml slagroom
  • Een snufje grof zeezout
  • 1 appel

Verder nodig:

  • Een kleine pan
  • Een bakplaat met bakpapier
  • Iets om mee te smeren (tip: de bolle kant van een lepel)

Bereidingswijze

Appelrol caramel au beurre salé recept

Bereidingstijd 45 min + 15 min in de oven

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden. 
  2. Begin dan met het maken van zoute karamelsaus.
  3. Giet eerst het flesje appelcider in een kleine pan en laat de cider inkoken tot je ongeveer een derde van alle cider overhoudt en het vocht donkerbruin is geworden. Dat duurt best wel even, een kwartiertje tot een half uurtje.
  4. Als de cider ver genoeg is ingekookt (een derde van alle cider) voeg je de bruine suiker, de slagroom, de boter en de helft van de bijgeleverde kaneelsuiker (bijgevoegd in het blikje Danerolles Cinnamon Swirls) toe.
  5. Breng de saus vervolgens langzaam aan de kook en laat 20 minuten zacht pruttelen tot de saus dikker en wat bruiner wordt.
  6. Let op!: Roer er af en toe goed doorheen. 
  7. Schil ondertussen de appel en snijd hem in kleine stukjes.
  8. Als de saus (na 20 minuten pruttelen) klaar is, haal je de pan van het vuur en roer je er het grof zeezout en de appel doorheen.
  9. Laat alles nu een beetje afkoelen.
  10. Als de saus wat afgekoeld is, open je het blik Danerolles Cinnamon Swirls en rol je het deeg in de lengte (horizontaal) uit. 
  11. Besmeer het deeg met een beetje gezouten karamelsaus, bestrooi de andere helft van de bijgevoegde kaneelsuiker (bijgevoegd in het blikje Danerolles Cinnamon Swirls) erover. Let op!: Doe zeker niet alle karamelsaus op het deeg. Bij het bakken in de oven, zal er anders veel saus uitlopen. Bewaar dus nog een beetje  saus om na het bakken over je appelrol te gieten.
  12. Rol nu het deeg op van links naar rechts (over de lengte) zodat je een dikke rol krijgt.
  13. Bak de appelrol vervolgens 15 minuten in de oven totdat het deeg een mooie goudbruine kleur krijgt.
  14. Haal de appelrol dan uit de oven en laat hem even afkoelen zodat de karamelsaus wat dikker kan worden.
  15. Snijd als laatste voor het opdienen de appelrol in schijfjes en giet er nog het beetje overgebleven karamelsaus overheen.
  16. Geniet!

 

Wat is caramel au beurre salé?

Salted caramel, komt dat wel bekend voor? In Frankrijk wordt dit “Caramel au Beurre Salé” genoemd, ofwel karamel met gezouten boter, en gebruikt in veel patisseries en desserts. Een heerlijk goudkleurig sausje, en het smaakt ook nog eens naar goud! 

 

Caramel au beurre salé recept

Het is daarom ook niet gek dat meer en meer recepten worden gemaakt met de caramel au beurre salé als belangrijk element. Zo is een veelvoorkomend recept de tarte tatin caramel au beurre salé. Maar wil je nou eens wat anders proberen, volg dan dit appelrol caramel au beurre salé recept, en verras je gezin of gasten! Mocht je geen tijd hebben om dit recept te maken, is het ook super lekker om de caramel au beurre salé te gieten over een heerlijk vers croissantje gebakken met ons kant-en-klare croissantdeeg. Denk je niet?