Nederlands (be)
Verberg filters

Kruidige kersttaart recept

“All I want for Christmas is …” deze kruidige kersttaart maken! Dit kruidige kersttaart recept duurt wat langer om te bereiden, maar je krijgt er zeker geen spijt van, want het resultaat is een feestelijke kersttaart! En wie wil er nou niet voor kerst gezellig met het gezin samen een kersttaart bakken? Een perfecte tijdsbesteding op kerstochtend of wanneer jullie alvast in de kerstsfeer zijn. Zet je favoriete kerstmuziek op en kersttaart versieren maar! Who is driving home for Christmas?

 

Ps. Dit kersttaart recept is niet alleen geschikt wanneer je een feestelijk kersttaart wilt maken voor Kerst, maar ook als je een feestelijke taart wilt maken voor een uitgebreid dessert of als er iemand jarig is! 

Ingrediënten

Voor 10 personen:

  • 1 blikje Danerolles Cinnamon Swirls
  • 2 el roomboter (op kamertemperatuur)
  • 8 gedroogde dadels
  • 1 el bloem
  • ½ appel in kleine stukjes gesneden
  • 1 el bakboter
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 5 el honing
  • 2 el rozijnen
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 el hazelnoten
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el amandelen
  • 1 tl kaneel
  • 1 el walnoten
  • snuifje zout
  • 1/2de appelsien (voor het sap en de zeste van de appelsien)

Verder nodig:

  • Een ronde springvorm
  • Bakpapier
  • Kom 
  • Een pers om het sap van de sinaasappel te persen
  • Kwastje om mee te bestrijken
  • Poedersuiker voor de versiering
  • Rum om de rozijnen in te weken (of water wanneer de kinderen mee eten)

Bereidingswijze

Kruidige kersttaart recept

Bereidingstijd: 25 min + 2 uur rusten in de koelkast + 30 min in de oven

  1. Begin allereerst met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. 
  2. Laat dan de rozijnen weken in rum (of in water als er kinderen mee eten). Snijd vervolgens de appel, de gedroogde dadels, en de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Hak daarbij de hazelnoten, walnoten en amandelen fijn. Tip: leg de noten in een dichtgeklapte theedoek en sla met een hamertje op de noten, dan zijn de noten zo fijn!
  3. Meng daarna alle ingrediënten (het fruit (behalve de appelsien), de fijngehakte noten, de honing en de kruiden) samen in een kom. 
  4. Rasp dan eerst de appelsien en pers de appelsien dan uit. Doe de rasp en het sap bij de andere ingrediënten in de kom en meng alles goed door elkaar. Laat het kruiden-noten-vruchtenmengsel nu een paar uur (minimaal 2 uur) staan zodat de smaken van alle ingrediënten goed vrijkomen en kunnen mengen. 
  5. Bekleed vervolgens de bodem van een ronde springvorm met bakpapier en vet de randen in met bakboter. Wanneer de randen van de springvorm zijn ingevet met bakboter, strooi je ook wat bloem over de randen heen. 
  6. Open dan het blikje Danerolles Cinnamon Swirls en rol het deeg in de lengte (horizontaal) uit. 
  7. Bestrijk het deeg met de roomboter. Strooi er dan de bijgeleverde kaneelsuiker (bijgevoegd in het blikje Danerolles Cinnamon Swirls) over en verdeel daar het kruiden-noten-vruchtenmengsel overheen. Druk het mengsel voorzichtig een beetje in het deeg. Tip: gebruik de achterkant van een lepel. 
  8. Rol het deeg nu langs de lange kant (verticaal) op zodat je een dunne lange rol deeg krijgt. 
  9. Snijd vervolgens de lange rol deeg in stukjes van zo’n 4 cm. Leg de rolletjes deeg dan op de bolle kant (op het deeg) tegen elkaar op de bodem van de ronde springvorm. De rolletjes liggen dus zo dat het deeg naar boven en onder ligt en de platte kant tegen elkaar aan (zie de recept foto). 
  10. Zet de springvorm nu +/- 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden totdat het deeg van de kersttaart een mooie goudbruine kleur heeft. 
  11. Haal de springvorm na ongeveer 30 minuten uit de oven, laat de kersttaart eventjes afkoelen en verwijder dan de springvorm.
  12. Strooi als laatste wat poedersuiker over de kruidige kersttaart, zodat de kersttaart er feestelijk uitziet voor het opdienen.
  13. Enjoy!