Nederlands (be)

Kruidige kersttaart

“All I want for Christmas is …” deze kruidige kersttaart! Dit kruidige kersttaart recept duurt wat langer om te bereiden, maar je krijgt er zeker geen spijt van. Daarbij is het een perfecte tijdsbesteding op kerstochtend met het gezin, of wanneer jullie alvast in de kerst sferen zijn. Wie houdt er nou niet van dat gezellige kerst gevoel?

Ingrediënten

Voor 10 personen:

  • 1 blik Danerolles Cinnamon Swirls
  • 2el roomboter (op kamertemperatuur)
  • 8 gedroogde dadels
  • 1el bloem
  • ½ appel in kleine stukjes gesneden
  • 1el bakboter
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 5 el honing
  • 2el rozijnen
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1el hazelnoten
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1el amandelen
  • 1tl kaneel
  • 1el walnoten
  • snuifje zout
  • 1/2de appelsien (voor het sap en de zeste van de appelsien)

Verder nodig:

  • Een ronde springvorm
  • Bakpapier
  • Poedersuiker voor het bedienen

Bereidingswijze

Kruidige kersttaart

Bereiding 25min + 2 uur rusten + 30min in de oven

  1. Verwarm de oven op 180°.
  2. Laat de rozijntjes weken in rum (of in water als er kinderen mee eten). Snij de appel in kleine stukjes net zoals het gedroogde fruit en de noten.
  3. Meng alle ingrediënten, het fruit, de noten, de honing en de kruiden samen.
  4. Rasp de zeste van de appelsien en pers de appelsien dan uit. Doe de zeste en het sap bij de andere ingrediënten en laat nu enkele uren (minimum 2) staan zodat de smaken goed kunnen vrijkomen.
  5. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met bakboter waarover je dan een klein beetje bloem strooit.
  6. Open het Danerolles Cinnamon Swirls blik en rol het deeg uit.
  7. Besmeer het deeg met de roomboter, strooi er de bijgeleverde kaneel mengeling over en verdeel daar het kruidige noten vruchtenmengsel over. Druk alles voorzichtig een beetje in het deeg.
  8. Rol langs de lange kant van het deeg op zodat je een dunne lang rol deeg krijgt.
  9. Snij de rol in stukjes van zo’n 4cm en zet de stukjes rechtopstaand tegen elkaar in de springvorm.
  10. Zet de springvorm in de voorverwarmde oven gedurende 30min tot de cake mooi goudbruin kleurt.
  11. Haal uit de oven, laat even afkoelen en verwijder de springvorm.
  12. Bestrooi de kersttaart met wat poedersuiker voor het opdienen.