Nederlands (be)

Hartige taart met prei en gehakt recept

Sabine van Ohmyfoodness wilde voor ons een súper makkelijke maar héle lekkere hartige taart maken! En dan niet zomaar 1… wat krijg je als je een hartige taart gehakt combineert met een hartige taart prei? Een hartige taart prei gehakt? Goed! Maar wat je ook krijgt is een heerlijke combi! In dit hartige taart recept wordt het bladerdeeg gemaakt van ons verse kant-en-klare croissantdeeg, wat je tijd bespaart, maar het wel veel lekkerder maakt dan normaal bladerdeeg. Deze hartige taart met prei en gehakt is perfect voor de herfstige en winterse dagen, want wat is nou beter dan na een lange koude dag, warm thuiskomen met de heerlijke geur van een hartige taart die in de oven staat! Ik geniet al bij het idee! 

 

Foto en recept: Sabine van Ohmyfoodness

Ingrediënten

Voor 1 hartige taart met een doorsnede van 20 cm: 

Voor de vulling van de hartige taart:

  • 500 gr rundergehakt
  • 250 gr champignons, in plakjes (je kan ze of zelf snijden of al voorgesneden kopen)
  • 250 gr prei, fijngesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl ketjap manis

Verder voor de hartige taart:

  • 4 eieren
  • 100 gr roomkaas, naturel
  • 100 gr oude kaas, geraspt
  • Peper en zout
  • 1 losgeklopt ei (om te bestrijken)
  • 2 el sesamzaadjes

Verder nodig:

  • Springvorm
  • Bakpapier
  • Koekenpan
  • Beetje olie of bakboter
  • Kom
  • Eventueel aluminiumfolie

Bereidingswijze

Hartige taart met prei en gehakt recept

Bereidingstijd: 15 min + 20-25 min in de oven

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden.
  2. Bekleed dan een springvorm met een doorsnede van 20 cm met een veel bakpapier. 
  3. Open vervolgens de blikjes Croissants Extra Large en rol het verse kant-en-klare deeg in de lengte (horizontaal uit). Duw de aangegeven stippellijnen voorzichtig dicht. Bekleed de bodem en de randen van de met bakpapier beklede springvorm met het croissantdeeg. Zorg dat je wat deeg overlaat voor het dakje van de hartige taart (zie stap 6). Let op!: Duw de randen van het deeg goed tegen elkaar aan. Strooi het paneermeel daarna over de deegbodem. 
  4. Verhit dan een koekenpan (met een beetje olie of bakboter) en bak hierin het gehakt en de gesnede champignons, prei, ui en knoflook. Dit wordt je hartige taart vulling. Voeg ook de paprikapoeder, kerriepoeder en de ketjap toe aan de vulling. Bak alles (roer af en toe goed door!) tot de champignons zacht zijn en laat de vulling dan afkoelen. 
  5. Doe vervolgens de 4 eieren in een kom en klop deze op samen met de roomkaas en oude kaas. Voeg ook wat peper en zout toe aan dit eimengsel. Schep daarna de afgekoelde hartige taart vulling door het eimengsel, roer alles goed door, en schep het geheel op het deeg in de springvorm. 
  6. Maak met de rest van het croissantdeeg een dakje over de vulling in de springvorm. Druk de randen van het deeg weer goed op elkaar. 
  7. Maak dan een gat in het midden van het ‘deeg dakje’ zodat de warme lucht kan ontsnappen wanneer je de hartige taart bakt in de oven. Bestrijk als laatste de bovenkant van de hartige taart met het losgeklopte ei en strooi de sesamzaadjes erover heen. 
  8. Zet de hartige taart nu in het midden van de oven en bak deze in 20-25 minuten gaar. Dek de taart eventueel halverwege de baktijd af met aluminiumfolie als de bovenkant van de hartige taart te donker wordt. 
  9. Haal na ongeveer 20-25 minuten de hartige taart uit de oven en genieten maar! 

 

Hartige taart vegetarisch

Dit hartige taart met prei en gehakt recept is niet vegetarisch aangezien er gehakt door de hartige taart vulling zit. Maar… ben je vega of heb je een keer geen zin in vlees? Dan hebben we een hele makkelijke oplossing! Je kan in plaats van gehakt een andere groente als vleesvervanger toevoegen aan de vulling, maar je kan natuurlijk ook vegetarische gehakt kopen. Bij de supermarkten heb je ze tegenwoordig in allerlei varianten en van verschillende merken. Mocht je nou wel zin hebben in vlees, maar houd je gewoon niet zo van gehakt, kan je ook kiezen voor een hartige taart prei spek. Ook een veel gewilde en héle lekkere optie. Wat je ook kiest, de stappen van het bovenstaande recept kan je gewoon volgen, je hoeft alleen het gehakt om te wisselen voor jouw keuze!

 

Hartige taart broccoli of hartige taart spinazie?!

Hmmm… in het hartige taart met prei en gehakt recept hierboven hebben we gekozen voor prei als hoofdgroente. Maar er zijn natuurlijk heel veel andere groentes die je (extra) kan toevoegen aan de hartige taart vulling. Zo zijn een hartige taart met broccoli en een hartige taart met spinazie ook favorieten onder de hartige taarten, beide ook heel lekker te combineren met zalm. Maar welke is nou lekkerder? Daar kan je natuurlijk maar op 1 manier achter komen. Volg dit recept, gebruik ons verse kant-en-klare croissantdeeg (ben je zo klaar!) en probeer het zelf! Of om in de bak termen te blijven, bake-it-yourself (BIY)!